The best Side of oil treatment untuk kereta

Tapi adakah perkara ni adalah benar atau ia hanya satu tanggapan yang salah dalam masyarakat kita? Kali ni, kami akan berkongsi kepada semua untuk merungkai salah faham dan kekeliruan tentang uv fuel leak detector.

Detergen. Menghalang bahan buangan yang disebabkan dari pembakaran dan bahan cemar oleh proses oksidasi dari melekat pada bahagian dalam enjin, lantas membantu untuk mengekalkannya bersih

Pastikan paras yang betul. Terlalu kurang minyak akan mengganggu keupayaan pam minyak untuk mengeluarkan minyak. Jadi, pastikan anda menambah dengan minyak yang sama untuk mengekalkan paras yang betul.

Alan_persona states: Oct thirteen, 2009 at 11:fourteen am mnyak motor asal masa dpt kete persona aku dlu tk certain jnis apa proton letak, then 1st support aku guna mach5 dgn alasan nk murah.. dinasihatkan jgn pkai mach5 sbb mcm s**k… then service2 seterus nyer aku guna syntium semi so Alright la then saje attempt guna delphi semi jugak mmm mcm s**k jugak then kembali ke syntium semi.

two.Untuk mengurangkan geseran, besi dengan besi kalau bergeser akan haus dengan cepat tetapi kalau ada minyak pelincir diantaranya akan melicinkan permukaan besi tadi dengan sangat berkesan.

selepas di periksa oleh doktor pomen, dia cuba mengantikan dengan kaberator kancil lain yang kebetulan masuk ke bengkel tersebut. memang sah masalah kaberator. jadi pomen ni carilah kaberator lain. bila diganti timing even now sama mcm asal.. pomen ni abis alter dah kadg2 timing tinggi sampai 2, 3rpm. established lain jadi timing tlalu rendah. ada orang cakap kena tukar fuel filter, baru Alright. boleh minta pencerahan dak? pomen saya ni dah mati akal, saya lagi la buta kayu bab2 enjin.

five.Untuk penghantaran kuasa, disini kegunaan minyak pelincir ialah didalam kotak gear automatik.Minyak pelincir di panggil minyak hydraulik ia digunakan sebagai cecair pengerak dalam penghantaran kuasa hydrostatic.

Nampak penjimatan ketara utk perjalanan dari Kerteh ke KL.. KL ke Ipoh.. mungkin jarak jauh sebagai faktor tp saya sudah mengandaikan benda yg sama sebleum ini dgn menggunakan minyak jenama lain.

Kalau spark plug anda berminyak, ianya bermaksud enjin sudah agak uzur dan perlu dioverhaul kerana piston ring sudah haus. Asap biru dibahagian ekzos juga adalah tanda piston ring haus dan minyak hitam terbakar.

twenty.Untuk kereta lembab pick up (underpower) apabila usia dah masuk  7 tahun  elok ler buat leading overhaul. Simptom-simptom enjin yang memerlukan best overhaul seperti asap oil treatment untuk kereta putih jelaga atau mungkin juga enjin ada kebocoran gasket 

Suggestions yang boleh dipakai, pakai Syntium 800 atau mana2 semi sintetik, dalam jarak 5000KM, jika Check out takat minyak masih elok dan tidak kering, maksudnya enjin masih elok, tapi jika Verify guna penanda minyak tu, minyak semakin kurang, gunakan 20W/50 atau 15W40 ke kerana lebih likat untuk jaga komponen enjin.

Sesebuah enjin terhasil dari beberapa bahagian besar dari bahagian-bahagian pergerakan yang penting seperti piston, krankshaf, injap, kamshaf dan lain-lain. Minyak enjin memainkan beberapa peranan penting untuk memastikan ke semua bahagian ini bekerjasama dengan baik

Diharap perkongsian pendek ni dapat beri sedikit kefahaman kepada semua. Jika ada masalah aircond kereta tak sejuk, boleh baca sekejap tentang punca dan masalah aircond kereta dulu. Rujukan 

Minyak hydraulik diperbuat dari pelbagai jenis minyak pelincir yang terdapat di dalam dunia ini.Kegunaan utama minyak ini ialah didalam tranmissi automatik dan 'torque converter'.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *